FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Willen jullie (officieel) voor de wet ‘huwen’?

De naam zegt het al: voor de wet huwen. Dit betekent dat het gaat om een formele huwelijksvoltrekking. Het zogenaamde ‘burgerlijk huwelijk’ waarbij er een officiële akte wordt opgemaakt door de gemeente waar jullie trouwen. Een akte die voor altijd de gemeentelijke archieven in gaat. Een akte met daarop jullie officiële huwelijksdatum, geldig voor de Nederlandse wet.
Kortom, als
jullie officieel willen trouwen, dan kiezen jullie voor een ceremonie waarbij voor de wet getrouwd wordt. Als trouwambtenaar van de gemeente Steenbergen kan ik jullie, op aanvraag, in deze gemeente trouwen. Willen jullie in een andere gemeente trouwen? Dan kan ik als trouwambtenaar voor één dag benoemd worden in de gemeente-naar-jullie-keuze. Check dit wel even bij de Afdeling Burgerzaken van de desbetreffende gemeente. Elke gemeente heeft namelijk zijn eigen regels. Een benoeming is overigens niet hetzelfde als een beëdiging. Ik hoef door de gemeente niet opnieuw beëdigd te worden omdat ik door de rechtbank al (voor heel Nederland) beëdigd ben. Dat geldt overigens niet voor iedereen die zich trouwambtenaar noemt, check dat dus vooraf altijd goed. De gemeentes worden hier steeds strenger in.

Willen jullie ceremonieel trouwen?

Willen jullie niet vastzitten aan een bepaald tijdstip, locatie of gemeentelijke leges? Dan kunnen jullie kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Jullie kunnen dan trouwen op alle locaties en alle tijden die jullie je maar bedenken kunnen. Op het strand, in een boomgaard, op de boot of zelfs in het buitenland. Dream big. Als ceremoniespreker kan ik deze ceremonie voor jullie verzorgen. Een op-maat-geschreven ceremonie, compleet met liefdescertificaat en ‘getuigen’, zodat het voor jullie gasten als ‘echt’ overkomt. Niemand die het verschil ziet. Niet formeel, maar wel degelijk emotioneel. En nog een extra voordeel … jullie zijn tijdens de ceremonie niet aan tijd gebonden.
Uiteraard trouwen jullie, los hiervan, op een andere dag ook nog in het gemeentehuis. Zodat jullie huwelijk wel geldig is voor de Nederlandse wet.  

De liefde in het buitenland vieren?

Jullie willen trouwen in het buitenland maar dan zonder de hele papierwinkel en een ambtenaar die geen Nederlands spreekt? Ook dat kan. Als jullie ceremonieel trouwen. 
Trouwen in de sneeuw, in een prachtig Italiaans of Frans dorpje. Of helemaal hip & happening in Ibiza of een wereldstad. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden: het JA-woord aan elkaar geven op jullie droombestemming. Omringd door jullie eigen vrienden en familie. En toch óók die persoonlijke ceremonie in de Nederlandse taal. Want dat maakt het toch wel helemaal af. Willen jullie dat deze droom werkelijkheid wordt? Ik reis graag met jullie mee.

Wat zijn leges?

Elke gemeente vraagt een vergoeding voor haar werkzaamheden om jullie te kunnen trouwen. Deze vergoeding, of kosten, worden ‘leges’ genoemd. Hoeveel leges jullie moeten betalen, en waarvoor, verschilt per gemeente. Elke gemeente heeft haar eigen regels en voorwaarden. Zo verschilt het bij sommige gemeenten bijvoorbeeld aanzienlijk of je op een vrijdag of een zaterdag trouwt.
Ook voor het verkrijgen van toestemming (benoeming) dat ik als trouwambtenaar jullie huwelijk in de gemeente-van-jullie-trouwlocatie mag sluiten, worden meestal leges gerekend.
 

Wat is een officiële trouwlocatie?

Bijna elke gemeente in Nederland beschikt over eigen trouwlocaties. Vaak kunnen jullie kiezen uit een eigen locatie, bijvoorbeeld het gemeentehuis, of een vrije locatie. Dit kan een strandtent zijn, een kasteel of bijvoorbeeld een landhuis.  Hebben jullie een dergelijke locatie op het oog? Neem dan tijdig contact op met de desbetreffende gemeente. Houd er rekening mee dat iedere gemeente ‘regels’ heeft omtrent tijdstippen, trouwambtenaren en leges. 

Kan ik ook officieel trouwen op een zelf gekozen locatie?

Soms wel. In dat geval ben je afhankelijk van de plaatselijke gemeente. Er zijn mogelijkheden om jouw locatie-naar-keuze voor 1 dag te benoemen tot ‘huis der gemeente’. Elke gemeente hanteert daarin haar eigen eisen en voorwaarden. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Een trouwambtenaar van de gemeente of een zelfstandig trouwambtenaar?

Beide trouwambtenaren kunnen jullie officieel trouwen. Maar wat is nu precies het verschil?
Elke gemeente heeft haar eigen team aan trouwambtenaren. Als je voor de gemeente trouwt, krijg je via de gemeente een trouwambtenaar toegewezen. Vaak mag je wel je voorkeur voor iemand uitspreken. Maar het is nooit een garantie. De trouwambtenaar krijgt voor haar werkzaamheden een vergoeding uitbetaald door de gemeente. Denk dan een soort ‘vrijwilligers vergoeding’. Het voltrekken van een huwelijk wordt namelijk nog altijd als een erebaan gezien.
Een zelfstandig trouwambtenaar kan eveneens benoemd zijn door een gemeente maar werkt daarnaast ook onafhankelijk. Zie het als een ondernemer. Iemand die vooral een vak uitoefent. Hij of zij wordt ingehuurd door het bruidspaar en krijgt dan ook via hen een vooraf overeengekomen vergoeding.
Beiden mogen zich ‘BABS’ noemen: Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit betekent dat de trouwambtenaar niet in vaste dienst is bij de gemeente, maar slechts voor specifieke activiteiten wordt ingezet, in dit geval ‘het trouwen’.
En hoe zit dat dan als je ceremonieel trouwt? In dat geval trouw je niet in opdracht van een gemeente. De trouwceremonie wordt dan uitgevoerd door een ‘ceremoniespreker’.
Is het zo een beetje duidelijk? Zo niet, dan leg ik het je graag nog eens persoonlijk uit. : )

Ondertrouw, wel of niet?

Het is tegenwoordig niet meer nodig om bij de gemeente langs te gaan om in ondertrouw te gaan. Wat wordt er wel van je verwacht? Dar je via internet de gemeente laat weten waar en wanneer jullie willen trouwen. Kortom, om melding te maken van je huwelijk. Bij deze aangifte controleert de gemeente of jullie aan de voorwaarden voldoen om wettelijk te kunnen trouwen.
Op z’n vroegst kun je 1 jaar voor jullie huwelijk aangifte doen. En voor de last-minute mensen onder ons: Stel het ook niet langer uit dan 6 weken voor jullie huwelijk. Je wilt niet dat jullie geplande trouwdatum in gevaar komt. Neem je je eigen babs mee? Dan raad ik je aan om dat uiterlijk 3-4 maanden voor je huwelijk melding te maken! De administratie processen nemen nog wel eens wat tijd in beslag. 

Welke naam in het trouwboekje?

Ik hoor het regelmatig: Pas getrouwde vrouwen die bewust voor een dubbele achternaam kiezen, en dan toch vol verbazing hun meisjesnaam in het trouwboekje zien staan. “Geslachtsnaam na het huwelijk: “meisjesnaam”. Of dat een fout is? Nee hoor! Zo werkt het bij ons in de Nederlandse wet. Je geslachtsnaam verandert nooit. Je kunt na het trouwen wel een andere naam aannemen, maar dit is puur administratief. Op alle officiële documenten zal altijd de meisjesnaam blijven staan. Bij overige correspondentie kun je wel kiezen welke naam je gebruikt.

PERSOONLIJK

Waarom kiezen voor Leonie als trouwambtenaar?

Omdat jullie een klik voelen. Omdat mijn stijl jullie aanspreekt. Omdat jullie mij eerder hebben gehoord. Niets meer en niets minder. Met heel veel plezier en interesse luister ik naar jullie geschiedenis en jullie verhalen, en creëer ik zo de basis voor jullie trouwceremonie. Door jullie informatie om te zetten in een warme, persoonlijke en rakende speech. Met humor, interactie en zorgvuldig gekozen woorden. Maar vooral met de inbreng van de mensen die jullie lief zijn. Die mix van persoonlijke verhalen & speeches zie ik toch wel als mijn ‘paradepaardje’. Zodat jullie hier nog jaren met een dikke glimlach op terug mogen kijken. Dáár ga ik voor.

Van wie is het muzieknummer onderaan de pagina ‘Over Leonie’ ?

Bijzonder hè?  Dat is geschreven en gezongen door Johan van Ee. Speciaal op maat laten maken door Mariëlle van Tintelend Trouwen. Ik ben echt een ambassadeur van live muziek tijdens de ceremonie. Wil jij dit ook? Kijken even op: www.johanvanee.nl. “Als muziek mag raken!” En heb je ander genre in gedachten? Ik informeer je graag. En zie ook de vraag hieronder!

Heb ik nog een gouden tip? Live muziek tijdens de ceremonie?

Ja, doe alleen die dingen waar jullie je goed bij voelen. Niet omdat iets trendy is. Niet omdat je denkt dat het zo moet. Die tijd is voorbij. Niets moet. Doe vooral wat bij jullie past. Er bestaat niet zoiets als ‘de mooiste jurk’ of de ‘mooiste bruiloft’. Iets is mooi omdat het je op het lijf geschreven is. Letterlijk en figuurlijk.
Zelf ben ik groot fan van de persoonlijke noot’:  En doe ik er alles aan om de mooiste bijdragen en speeches te verweven in jullie verhaal. Maar denk daarbij ook eens aan live muziek tijdens de ceremonie! Wist je hoe mooi het is als zorgvuldig gekozen woorden worden gedragen door de muziek? Als de klanken van piano of gitaar langzaam overgaan in een lied? Dat iedereen gewoon al kippenvel heeft voordat er überhaupt één woord gezongen is.  Pure magie, en een absolute aanrader!  
Sowieso heeft muziek de kracht om bepaalde herinneringen en gevoelens direct op te roepen. Als je die kracht op een creatieve manier weet in te zetten …  ik vertel je er graag meer over!

Four weddings and a funeral?

Kennen jullie die film nog met Hugh Grant? Vroeger een favoriet van mij. Wie had ooit gedacht dat dit nog eens mijn vak zou worden: ‘bruiloften en uitvaarten’. Het klinkt wellicht als een vreemde combinatie. Maar rouwen en trouwen liggen dichter bij elkaar dan je denkt. Beiden zijn belangrijke mijlpalen in iemands leven. En bij beiden deel je deze intieme momenten met de mensen die het dichtst bij je staan. Samen stilstaan bij wat je had of juist bij wat je hebt. Het maakt je kwetsbaar. En het laat je zien wat er echt toe doet. Op beide gebieden mogen jullie altijd een beroep op mij doen. En jullie moesten eens weten hoe bijzonder het voelt om dat te mogen doen. 

Het bruidspaar op de eerste plaats?

Ja natuurlijk, die dag staat er maar één stel centraal, en dat zijn jullie. Júllie wensen en júllie dromen. Maar -met jullie toestemming- benader ik ook graag jullie getuigen en/of familie. Waarom en hoe ik dat doe?  Dat houd ik nog even een verrassing. Want het is juist zo leuk om jullie die dag ook nog een beetje te kunnen verrassen!

De 5 talen van de Liefde?

Ik ben geen relatietherapeut, maar de theorie van Gary Chapman wil ik jullie niet onthouden. Google het maar eens. Je kunt zelfs een test doen. Het komt er op neer dat iedereen zijn liefde op een andere manier uit. En dat je je pas echt geliefd door elkaar voelt als je ‘dezelfde taal spreekt’. Dat kan best verhelderend zijn. Alhoewel jullie dat natuurlijk niet nodig hebben. : )
1. Lieve woorden naar elkaar uitspreken | Complimenten
2. Iets doen voor een ander | Hulp, klusjes, werk
3. Een gebaar in de vorm van cadeaus | Presentjes
4. Ongestoord bij elkaar kunnen zijn en oprechte aandacht | Quality time
5. Lichamelijke aanraking, intimiteit | Fysiek contact

Wat vind ik zelf één van de mooiste momenten in een ceremonie?

Nou toch wel, als mensen duidelijk geraakt zijn. Dat kan heel uitbundig zijn. Maar ook heel sereen. Wie herinnert zich niet dé traan van Maxima? Puur, subtiel, echt. Ook (live)muziek kan daar een hele mooie bijdrage aan leveren. Het roept meteen een bepaald gevoel op. Of dat een vrolijk, poëtisch of klassiek nummer is. Het lijkt altijd weer perfect te passen!
Ik zie het zo graag. Wat Liefde doet met mensen. Liefde die bijna tastbaar is op zo’n dag. Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan. Ik had hem zelf kunnen bedenken : ).

Tip: dit gevoel kun je niet vastleggen. Maar wat je steeds vaker ziet, is ‘live painting’. Een kunstenares die ter plekke de ceremonie voor altijd ‘vastlegt’. Echt heel tof, en origineel. Ik vertel je er graag meer over!